Inkomstenbelasting 2020: zorgkosten en scholingsuitgaven
Zorgkosten 2020
Een handicap of ziekte zorgt vrijwel altijd voor flink wat kosten. U betaalt extra voor onder meer medische zorg, hulpmiddelen, aanpassingen, kleding, reiskosten en dieetvoeding. Een deel van die kosten kunt u terugkrijgen via de aangifte inkomstenbelasting. Maak er gebruik van.
De zorgkosten zijn grofweg in 3 soorten ingedeeld:
a. Zorgkosten die u onder bepaalde voorwaarden mag aftrekken in uw aangifte IB.
b. Zorgkosten waarvoor u een tegemoetkoming kan krijgen.
c. Extra kosten voor u vanwege verzorging van een ernstig gehandicapte van 21 jaar of ouder die meestal in een instelling verblijft, zoals omschreven in de Wet langdurige zorg (Wlz).
Als u ziektekosten heeft, kunt u onder bepaalde voorwaarden sommige kosten aftrekken. Dit zijn de specifieke zorgkosten. ad b: Tegemoetkoming specifieke zorgkosten
Heeft u uitgaven voor specifieke zorgkosten in de aangifte afgetrokken en hierdoor weinig of geen belasting betaald? Dan heeft u mogelijk recht op een extra tegemoetkoming. Wat houdt tegemoetkoming specifieke zorgkosten in? Bij een laag inkomen hoeft u maar weinig belasting te betalen. Als u recht hebt op heffingskortingen hoeft u misschien zelfs helemaal geen belasting te betalen. Had u die uitgaven voor specifieke zorgkosten niet gehad, dan had u misschien een hoger bedrag aan heffingskortingen kunnen gebruiken. Daarom maakt de Belastingdienst een nieuwe berekening. Krijgt u op basis van deze nieuwe berekening ook een teruggaaf? Dan krijgt u dat bedrag alsnog uitbetaald. Dit is de tegemoetkoming. De uitbetaling van de tegemoetkoming krijgt u apart naast de teruggaaf van de belasting. U krijgt eerst een aanslag IB/premie volksverzekeringen. Daarna ontvangt u de tegemoetkoming.
ad c: Uitgaven voor tijdelijk verblijf thuis van ernstig gehandicapten
Als u in het weekend of tijdens de vakantie een ernstig gehandicapte van 21 jaar of ouder verzorgt die meestal in een Wlz-instelling verblijft, dan kunt u de extra kosten aftrekken.
Scholingsuitgaven
Als u studeert, maakt u kosten voor boeken of materiaal. Ook betaalt u lesgeld of collegegeld. Deze kosten, kunt u in de belastingaangifte aftrekken. Belangrijke voorwaarde: u moet zelf de kosten hebben betaald.
Uitgaven die verband houden met het volgen van een opleiding of studie zijn aftrekbaar als persoonsgebonden aftrek. De studie of opleiding moet u volgen met het oog op het verwerven van inkomen uit werk en woning. Voor de aftrek geldt een drempel van € 250. Indien u een studie of opleiding volgt buiten de standaardstudieperiode, dan geldt een maximum aftrekbaar bedrag van € 15.000.